Single Blog Title

This is a single blog caption

Kunstfestival in Alexandrië

Daria Ofman is een van de trainers van Sunryse. Behalve bij Sunryse zet ze haar talent en kunde ook in voor andere initiatieven, zoals een kunstenaarsfestival in Alexandrië, georganiseerd door Gudran Association for Art and Development. Hieronder deelt ze haar indrukken.

“Wij willen het grootste kunst en muziek festival organiseren dat Alexandrië ooit heeft gekend. Artiesten vanuit heel Egypte en het Midden Oosten, 10 dagen, 15 locaties, drie events per dag. We werken alleen met vrijwilligers en weinigen kennen elkaar. Wil jij een vierdaagse leiderschapworkshop faciliteren?” Mijn vriend, mogelijk de beste violist van Egypte en artistieke chaoot, stelde deze vraag.

Het waren 30 vrijwilligers; licht- en geluidspecialisten, logistieke ondersteuners, PR- en conceptontwikkelaars, kunstenaars, fotografen en documentairemakers. Een diverse groep mensen kwamen bij elkaar voor een vierdaagse workshop. Egyptenaren zijn gemakkelijk enthousiast te maken en snel voor iets te porren, maar wel altijd te laat en zien verbintenissen meestal als vrijblijvend. Hun manier van communiceren en dynamiek van samenwerken koste mij maanden om te begrijpen. Alles gebeurt ultiem last minute en chaotisch, systemen worden ter plekke bedacht en zelden vastgelegd, en alles gaat over de relatie. Daarbij komt kijken dat het kunstenaars zijn: hun kunst is belangrijker dan dat wat mogelijk maakt dat ze gezien wordt.

30 Egyptenaren zien schreeuwen over een tentstok die ze gezamenlijk op de grond moeten leggen was hilarisch. “We failed because we are Egyptian, communication is a big problem, you probably have never seen this game done so badly”. Na het uitleggen dat dit altijd en voor iedereen lastig is en dat het een directe reflectie van het zijn, niet het doen, is, veranderde alles. Ik heb nog nooit een groep zo snel zien leren. Van een chaotische kruiwagen vol kikkers werd het een groep waarin oprecht werd gedeeld, geluisterd en men zich liet verbazen over zichzelf en anderen. Het festival was geweldig, het verliep gemakkelijk. De ambitie is waargemaakt. Volgend jaar wordt het 15 dagen met internationale artiesten. Ben trots op het team en blij om te zien dat ze voor elkaar krijgen te dromen en te bouwen, juist nu het politiek voor kunstenaars in Egypte zo zwaar is.

Liefs uit Alexandrië,

Daria

Mei 2014

Leave a Reply