Single Blog Title

This is a single blog caption

Jonge leiders

Daria Ofman is een van de trainers van Sunryse. Behalve bij Sunryse zet ze haar talent en kunde ook in voor andere initiatieven, zoals de ISSOS Youth Leadership Summer School in Schotland. Hieronder doet ze verslag van haar ervaringen.

‘Jongeren na 3 weken naar huis laten gaan met het besef dat hun levens ertoe doen; dat de wereld vol mogelijkheden is, met een beter weten wat hen drijft; met meer zelfvertrouwen en waardevolle relaties met anderen van over de hele wereld’ – dat was de gedachte. Twee maanden was dit mijn werk deze zomer. En wat een zomer was het.

Het was een experiment. Een drieweekse leiderschap­workshop met 25 jongeren. Voor slechts weinigen was Engels de moedertaal en de leeftijden varieerden tussen de 13 en 18. Volledige aandacht op hen, hun ontwikkeling, vragen en begrip van leiderschap. Het kader was een grotere zomerschool van in totaal 150 jongeren uit 64 verschillende landen die samen kwamen in het dorpje St. Andrews in Schotland. Een plaats waar normaal gesproken voor de niet-golf­liefhebbers, naast een universiteit, weinig te vinden is.

Een bevriende facilitator verbond mij aan deze zomerschool. Ze wilden ‘Youth Leadership’ als een van hun hoofdvakken: interactief, integraal, niet alleen theorie, niet alleen meditatie of spel, maar een combinatie. Gefaciliteerd op zo’n manier dat het een brede leeftijdsgroep kan aanspreken; dat jongeren naar huis gaan met diepe oefening in zelfreflectie, ervan uitgaande dat de kern van leiderschap ‘ken u zelve’ is.

Een jongen uit Rusland, sterk, groot, natuurlijk charismatisch, die op dag 2 zei dat homoseksualiteit een ziekte is, en dat zijn grootste angst het over tolereren van liberale waarden was, weekte langzaam los en begon te twijfelen. Totdat hij na 3 weken, in tranen, deelde dat hij de meest levensveranderende tijd heeft gehad; dat hij begrijpt dat accepteren en tolereren mogelijk elkaar tegenover zijn en dat hij de verantwoordelijkheid voelt om wat hij heeft ontdekt door te geven.

Een meisje uit Thailand, observerend, schuw, uitte zich stotterend, ontpopt zich als een spreektalent dat iedereen stil krijgt in een gepassioneerde speech waarbij ze zichzelf in het doen verbaast en ontdekt.

Een jongen uit Saoudi Arabië, die wil rapper worden. Hij meet zich aan zijn succesvolle broer, maar vindt zijn stem in het voelen dat hij kan spreken vanuit een natuurlijke, oprechte kwetsbaarheid die opeens mensen raakt.

Een Spaanse jongen, komt al binnen als de belichaming van een natuurlijk leider, groeit en vindt eindelijk erkenning van zijn hele zijn in anderen.

En zo gaat het door. 50 jongeren, 50 verhalen.

In de afsluitende reflectieronde stelde een 15-jarig meisje de vraag wat groter leiderschap is, het bevragen van het systeem en de waarde ervan, of het feilloos omhoog bewegen erin. Er was geen eenduidig antwoord, maar ze eindigde met de vraag, “dus ik mag geloven waarin ik wil geloven?” Niemand zei iets en dat was alle beantwoording die zij nodig had. Door jongeren van 15 die deze vragen kunnen stellen en zoveel hart laten zien, hoe mooi daar een rol in te mogen spelen.

Jongeren zijn geweldig! Wat een voorrecht ik dit werk mag doen. Dat wij dit werk mogen doen. Op naar het volgende jaar. We zoeken nog facilitators 🙂

Dank Sunryse voor de geweldige leerschool die je biedt.

Liefde uit Edinburgh,

Daria

Augustus 2014

Leave a Reply